0

A törtarany grammja olcsóbb az új aranyénál

A zálogházakban kapható ékszerek nagy része törtaranynak minősül. A törtarany grammja kevesebb, mint az eredeti aranyé. Amennyiben zálogba szeretnénk adni valamit, tudnunk kell, hogy az esetek nagy részében az ékszerben található követ nem számítják bele az ékszer súlyába, így történhet meg, hogy az 1,2 grammos gyűrűt, csak 0,8-1 grammnak fizetik ki.

A törtarany grammja azért olcsóbb, mint az eredeti, mert ebben már nincs benne az ékszerész munkája, és legtöbb esetben az ékszert be is olvasztják, majd újat készítenek belőle. Főleg az ékszerészetek vásárolnak erre a célra törtaranynak számító ékszereket.

Törtarany grammja

Törtarany grammja

Árak szempontjából tehát a törtarany az olcsóbb, ennek grammja akár az eredeti aranynak a 20%-áért is megvásárolható. Ezért van az, hogy az ékszerészetek szeretnek tört aranyat vásárolni, hisz ezeket beolvasztják, majd újabb ékszereket készítenek belőle, amit rendes áron tudnak majd eladni.

A törtarany grammja is változik minden ékszerésznél, hisz ha jobban megmunkált darabbal találkoznak az ékszerészek, akkor sok esetben nem törtaranynak vásárolják fel, hanem fazon aranynak. A kettő között az a különbség, hogy a fazon aranyat kevés tisztítás után eladják, míg a tört aranyat csak újabb megmunkálás után. Mielőtt eladjuk megunt ékszerünket, érdeklődjünk több ékszerésznél is, mivel az árak között nagy eltérések is lehetnek.

  
Iktatva: Törtarany Címkék: , , ,

Írj most.

Küldés
Arany ékszerek 2024